υπενθύμιση: κανένα να μη μείνει πίσω.

Καθημερινά, χιλιάδες θηλυκότητες/άτομα δεχόμαστε σεξιστική βία, λεκτική ή/και σωματική. Ως εκ τούτου, αμέτρητες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωπες/οι με επικίνδυνες καταστάσεις, όπου καλούμαστε να υπερασπιστούμε τη σωματική μας ακεραιότητα. Παρόλο που το μόνο άτομο που φταίει για μια επίθεση είναι αυτό που επιτίθεται, η ποινικοποίηση της αυτοάμυνας τιμωρεί με βαριές καταδίκες εκείνες/@ που αναγκάστηκαν να αμυνθούν, και ταυτόχρονα, η κοινωνική συνθήκη που κάνει την αυτοάμυνα απαραίτητη, δεν αναγνωρίζεται. Η Π. είναι ακόμα ένα άτομο που βρίσκεται έγκλειστο στις φυλακές της Θήβας εδώ και πεντέμισι χρόνια, επειδή βρέθηκε σε θέση αυτοάμυνας και τραυμάτισε θανάσιμα τον επιτιθέμενο άγνωστο.

Η περίπτωση της Π. αγκαλιάστηκε από το φεμινιστικό κίνημα, και στο εφετείο η ποινή της από 15 χρόνια που ήταν αρχικά μετατράπηκε σε 10 χρόνια. Στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι δέχτηκε ανάρμοστη συμπεριφορά, με ερωτική διάθεση, από έναν άνθρωπο πολύ μεθυσμένο τα ξημερώματα. Παρόλα αυτά καταδικάστηκε για άμεσο δόλο πρώτου βαθμού, με το δικαστήριο να μην αναγνωρίζει μεγάλο μέρος των ελαφρυντικών που κατατέθηκαν. Πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση άμυνας που όπως χιλιάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις δεν έγινε δεκτή ως τέτοια. Η Π. αυτή τη στιγμή παραμένει στις φυλακές της Θήβας και είναι αντιμέτωπη με συνεχείς πειθαρχικές ποινές, τιμωρητικές πρακτικές, καθώς επίσης και απορριπτικές αποφάσεις αποφυλάκισης.

Θεωρούμε ότι εντός μιας πατριαρχικής κοινωνίας που συνεχώς μας υποτιμά, παραβιάζει και παρενοχλεί, είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τους/τις/τα εαυτούς/-ές/-ά μας ενάντια στην κυρίαρχη αφήγηση που μας θέλει υποτιμημένες, και αφήνει τα σώματά μας εκτεθειμένα στη σεξιστική και ρατσιστική βία. Εντός μιας καπιταλιστικής κοινωνίας που μας περιθωριοποιεί και μας απαξιώνει, είναι σημαντικό να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις ιστορίες μας, αντιστεκόμενες/οι/α στην εκμηδένιση, την ταξινόμηση και την αξιολόγηση των ζωών μας.

Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο συγκεκριμένο άτομο, κάνοντας γνωστό ότι δεν θα το αφήσουμε μοναχότ’ εντός ενός σωφρονιστικού συστήματος που τιμωρεί και εγκλωβίζει. Είμαστε δίπλα του μέχρι την απελευθέρωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώνουμε χρήματα για τις καθημερινές του ανάγκες. Όποιο άτομο ή συλλογικότητα ενδιαφέρεται να στηρίξει, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, στο mail της ομάδας πύραυλος: iomadapiravlos@gmail.com.

Άμεση απελευθέρωση και αλληλεγγύη.

Comments are closed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Waves

για το φεμινιστικό και queer κίνημα

ΜΩΒ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

για το φεμινιστικό και queer κίνημα